Pengambilan protien membantu menghasilkan sel baru maka sel mati
dan sel lama ini dapat disingkirkan. Apa kelebihan dan kebaikan protien
sebenarnya ?
KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN
Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita
seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein
ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang
tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein
yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan
goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.
Badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari
tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan
makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan
protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan
sel yang lama dan mati.
PENTINGKAH PROTEIN?
Our body need protein to grow! It’s a basic material of all
living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia
adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan
sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi
dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan
hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.
25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. –
kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam
bukunya mengatakan kita adalah protein.
Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the
first’ dan badan kita terdiri daripada :-
1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%
TAHUKAH ANDA ?
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein
berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah
dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang
beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang
ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok
binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.
SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN
Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting
dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap
protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang
soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan
tisu-tisu yang rosak.
Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya
semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan
dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi
isoflavones seperti genistein dan daidzein.
Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia
mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal
tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan
oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium
dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa
tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.
PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY!
Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai
genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia
disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya
yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula
ditanam, dituai hinggalah diproses.
RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):
1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah
terhadap jangkitan)
Kelebihan ESP ini ialah;
§ membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan
terbentuk organ. Dari organ terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan
janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.
§ menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan
untuk sihatkan jantung
§ setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium
untuk menyokong tulang yang kuat
§ kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan
menepous
§ indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras
gula dalam darah
Jadi... Apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?
Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy
booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so
bonuslah for weight management)
Lelaki : melindungi dari any disease(heart, cancer
etc)
Ibu mengandung : for a healthier pregnancy –
well-grown fetus ; less late pregnancy discomfort.
Wanita : keanjalan kulit… (protein penting kepada
mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang
mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan
protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam
tersebut).
Hubungi saya utk dapatkan ESP yg meleTOP ini..
Syarifah
0199139455
Facebook : Syarifah Rodiah
Facebooh Page : Siddra Shoppe
No comments:
Post a Comment